2016. 08. 18.

Tévedések vígjátéka

 Egy iker bajjal jár, két iker már…


A lassacskán már 500. születésnapját jubiláló Shakespeare töretlen sikerrel bír. Drámáit mindenki ismeri, így bármikor nyugodt lélekkel veszik elő a rendezők, vagy tűzik műsorra a színházak. Mi lehet a sikerének titka? Ki tudja? De egy biztos, ha jól akarunk szórakozni, és egy ideig esetlenségeken, és abszurditásokon nevetni, a Tévedések vígjátéka egy jó választás.

Kerényi Miklós Gábor rendező, KERO jelzése általában a musicalek színlapján szokott megjelenni, előrevetítve már az előadást. A jegyvásárlókat ezen esetekben nem érheti meglepetés, tudhatják mi vár rájuk. Most viszont nem beszélhetünk musicalről, ez a KERO rendezés ugyanis, ízig - vérig próza. Persze, ahhoz képest sok dalbetét lett belecsempészve, de ez kifejezetten jót tesz, pörgősebbé teszi az előadást, így jobban csúszik a sok szöveg is.
Azonban önmagában a zene nem lenne elég a hangulatkeltéshez, a jelmez (Füzér Anni) és a díszlet (Horgas Péter) szintén remek alapot nyújt a darabnak. A falakat ismerősként ható szlogennel tűzdelt plakátok tarkítják. Míg a ruhák színes kavalkádot nyújtanak.
A két Anthipolus ikerpár, illetve szintén iker szolgái a két Dromio egymásról nem tudva bolyongnak ugyanabban a városban, ezzel hatalmas zűrzavart keltve. A játékos, néha pedig vérre-menő félreértések tömkelege után, végül mindenki boldog lesz, és minden kérdésre fény derül.

A színészek összeválogatásáért külön piros pont jár. Hihetetlen, hogy ennyire sokszínű, és különböző színházból érkező művészek ilyen összhangban tudnak együtt létezni a színpadon. Képviselteti magát a Vígszínház, a Radnóti, a Katona, és az Örkény, továbbá, az Operettszínház sőt a Thália Színház is. Külön kiemelendő, hogy népszerű szegedi színészek is helyt kaptak a darabban.
Emlékezetes estét tudtak okozni, egy több szempontból is rendhagyó előadással. Shakespeare sorai pedig hamisíthatatlanul aktuálisak lehetnek, nem tudja ennyi idő után sem por lepni. Ami pedig a legfontosabb és a darab sikerének egyik kulcsa, KERO is aktualizált, nem lett elnyomva Shakespeare eredeti tollának élessége.

Gengszterek

Maffia sztepp Mindig felüdülés egy kuriózummal találkozni a Szegedi Nemzeti Színház műsorában; valami olyannal, ami más, mint a többi előadá...