2024. 07. 10.

Szabadtéri szösszenetek VI. - Ezeregy éjszaka 2.0

Régi mese, új köntös

Idén visszatért újabb hat estére a Szegedi Szabadtéri Játékok egyik legnagyobb közönségsikere, az Ezeregy éjszaka című world-musical. A Monori András, Geszti Péter és Tasnádi István szerzőtrió által jegyzett darabot a tavalyi ősbemutató után (ismét) nagy várakozás előzte meg.


Impozáns díszlet, szemet kápráztató jelmezek, kiváló szereposztás, fülbemászó dallamok, szellemes szövegek és tűpontos rendezés. Néhány színészi ambícióval rendelkező kecskéről nem is beszélve. Ámulatba ejt kicsiket és nagyokat egyaránt – hol komikus pillanatokkal, hol szívfacsaró drámával kápráztatja el a nézőt. Hol húzódik a határ mese és valóság között? Egyáltalán létezik határ?


A tavalyi szereplőgárda tért vissza a Dóm téren felállított színpadra. Sahriár királyt Bányai Kelemen Barna alakítja, a történetet mesélő Seherezádét pedig Trokán Nóra. Kettejük párosa fantasztikusan működik, szinte kézzelfogható a művészek közötti kémia. Az est egyik legerősebb játékát ismét Márkus Luca hozza, aki alapvetően prózai feladatokat szokott kapni a Vígszínház társulati tagjaként, Ali(da) szerepében azonban csodálatos énektudásáról is számot ad. Tasnádi Bence remek karakterívet vázol fel a fiatal Harún hercegként. Az előadás antagonistái, Bori Réka és Stohl András pedig „táncba hívja a végtelent”.


Mészáros Máté két karakterben is tündököl a történet folyamán. Teljesen eltérő (tejföl)szerepekről van szó, azonban eunuchként és Dzsinnként egyaránt lubickol. A zömében operaénekesi feladatokat ellátó Kőrösi András remekül helytáll ebben a musicalben is – Maszrúrként az első felvonás folyamán tartja rettegésben a közel-keleti hölgyeket, a második felvonásban pedig Ifritként terelgeti a fiatal szerelmesek útját. További szerepekben Tamási Zoltán, Behumi Dóri, Váczi Eszter, Kárász Zénó, Szívós László és Rédei Roland láthatóak.


Noha felnőtt szemmel a fikciós elemekkel teletűzdelt mesék biztonságot jelenthetnek számunkra, azonban nem szabad megfeledkeznünk arról a tényről sem, hogy ezek a történetek remek példázat-funkciót is ellátnak. Meglehet, nem futunk össze gyakran a valóságban dzsinnekkel és emberfejeket termő fákkal, azonban hétköznapi csodák igenis léteznek. Mindenhol ott van a varázslat, csupán nyitott szemmel kell járjunk.

„Egy varázslat győz le seregeket
Egy varázs, csak egy: a szereteted
Mind felett ez győz, ereje veled
Egy varázs, csak egy: a szereteted”

Szöveg: Bondor Ferenc
Fotók: Csobán Fanni Edina

Szabadtéri szösszenetek XII. - Szerelmi bájital

A Szerelemi bájital, ami a poloskák megölésére is jó Könnyedség, humor, báj – ezt kaptuk, amikor megnéztük Gaetano Donizetti Szerelmi bájita...