2024. 03. 14.

Pomádé király új ruhája

Egyszer volt... és mindig lesz



Egy király, akit nagynak és bölcsnek mondanak, de csak a saját hiúsága és hatalma élteti – nem, ez nem egy antihős, hanem  a Pomádé király új ruhája című zenés komédia főszereplője. Az Andersen tollából szőtt tanulságos történet pompás operabeavató a gyerkőcök számára. Bánki György által szerzett, eredetileg rádiójátékra szánt gyermekopera a Szegedi Nemzeti Színház legújabb bemutatója.


Az opera fülbemászó dallamait, ritmusos, jól érthető szövegek töltik ki. Károlyi Amy a gyerekek nyelvén írta meg a librettót, valós veszélyét okozva a dallamtapadásnak kicsik és nagyok számára egyaránt. Toronykőy Attila rendezése ugyanis az egész családnak szól, nem kizárólag az ifjoncok találhatják a jeleneteket lebilincselőnek, a szülök és nagyszülők is önfeledt kikapcsolódásra számíthatnak.


A mesefigurákat idéző karikaturisztikus szereplők élén a Pomádé király (Cseh Antal, Kelemen Dániel) áll, akinek legfőbb problémája, hogy nincs egy darab gönce sem, amiben tündökölhet névnapi ünnepségén, hiába lenne ruháinak száma elegendő egy kisebb város lakosságára. Garda Roberto (Réti Attila, Bognár Szabolcs) mindent megtesz, hogy ura kedvébe járjon, de az békíthetetlen. Ezek után kétség se fér hozzá, hogy amikor megjelenik a két jómadár, Dani (Tötös Roland, Bagdi Zoltán) és Béni (Szélpál Szilveszter, Görbe Norbert
), hogy egy visszautasíthatatlan ajánlattal kavarják fel az állóvizet és tréfálják meg Pomádét, hibamentesen tudják nyélbe ütni fortélyos tervüket. A cselszövés tárgya egy olyan kelme, amely igazlátó szövetből készül, így a hazug és gonosz emberek nem láthatják azt, csak a becsületes, és tiszta lelkűek. Természetesen itt is, mint minden mesében, végül a király megkapja méltó büntetését, szégyenszemre meztelenül mutatkozik az ünnepélyen.


A színpadi kavalkád odaszögezi a tekinteteket, a művészek játékossága pedig megragadja a figyelmet. Önmagában felér egy varázslattal, hogy az opera, mint a művészetek királya, ilyen játékos sokszínűséget és bohókás játszásmódot mutat fel. Nagy érdeme ez az alkotóknak, az énekesek mellett a Szegedi Szimfonikus Zenekar és a Szegedi Nemzeti Színház énekkara is aktív összetevőjét adják az előadás sava-borsának.
Ezenfelül a teljes képből nem hiányozhat a monumentális díszlet, és kellékek, Juhász Katalin tervezésében, de a mesékbe illő, karakteres jelmezeket is ő álmodta meg.


A cikk szerzője: Faragó Vivien

Fotók: Csobán Fanni Edina

Gengszterek

Maffia sztepp Mindig felüdülés egy kuriózummal találkozni a Szegedi Nemzeti Színház műsorában; valami olyannal, ami más, mint a többi előadá...