2022. 07. 24.

A dominógyilkosság

Gyilkos hétvége egy yachton – A Dominógyilkosság Újszegeden

Kemény fába vágta a fejszéjét Szente Vajk és Galambos Attila, amikor eldöntötték, hogy új, kortárs krimit írnak. Alaposan szemügyre véve a hazai színházi palettát, megállapítható, hogy igencsak egyedülálló a szerzők ambíciója az új művet illetően. Annak ellenére, hogy születtek itthon is ebben a műfajban kiváló filmek és könyvek, színdarabként mégsem gyakran szerepelnek a repertoáron magyar krimik. Hiánypótlásként tűzte műsorra A dominógyilkosságot a budapesti Játékszín tavaly júniusban, melyet a társulat ezen a hétvégén a szegedi közönségnek is bemutatott.

A darab helyszíneként egy hajó szolgál, ahol a külügyminisztérium nyolc legfontosabb embere vesz részt egy hétvégi kiránduláson. Könnyed kikapcsolódásnak néznek elébe, ám „eldől egy dominó” és felborul minden: kezdetét veszi a gyilkosságsorozat. A feszültséget csak fokozza, hogy a hajót elhagyni nem lehet, a gyilkos pedig szabadon jár-kel az utasok között. Mindenki titkokkal érkezik a fedélzetre, ami jelentősen megnehezíti a tettes kilétének felderítését is. Előkerül ráadásul egy levél, mely a külügyminiszter-asszonyt, Victoriát választás elé állítja, döntésével nem csupán saját, hanem mások életét is kockára téve.

Fotó: Szegedi Szabadtéri Játékok

Az író-rendező Szente Vajk nem bízta a véletlenre, igazi sztárszereposztásban látható a színházi csemege. A főszerepet a szerzőpáros kifejezetten Lévay Viktóriára szabta és írta, aki páratlan színészi játékkal örvendezteti meg az Erzsébet-liget fái alatt helyet foglaló nézőket. Mellette feltűnik a kiemelkedően intelligens politikai tanácsadót alakító Fehér Tibor, akit a szegedi közönség már jól ismerhet a Puskás című musicalből, valamint Szerednyey Béla aki a Legénybúcsú című vígjátékban szerepelt korábban a Szabadtérin. Az Agatha Christie-krimiket megidéző, mélyen árnyalt karakterekben lubickolnak a színészek – igazi jutalomjáték mindannyiuk számára. A magyar színházi és filmes szakma nagyágyúit Dobó Kata, Törőcsik Franciska, Tóth Enikő, Makranczi Zalán és Kolovratnik Krisztián képviselik. Az Újszegedi Szabadtérin felállított katamarán díszletét Rákay Tamás tervezte, aki Kovács Yvette Alidával a jelmezeket is jegyzi.

A Dominógyilkosság több fontos kérdéskört is feszeget. Erkölcsi dilemmaként megjelenik saját magunk és mások életének pellengérre való állítása mellett, társas kapcsolataink felszínessége és megjátszottsága, valamint a politikai manipuláció is. Egy egyszerűnek tűnő rejtély is váratlan válasszal kecsegtethet, a történet  fordulatokban való gazdagsága nem hagyja unatkozni a nézőt. A feszültség az utolsó pillanatig húzódik, sosem tudhatjuk, hogy ki hazudik, és ki mond igazat. A darab végén pedig biztossá válik: senki nem az, akinek látszik.

A cikk szerzője: Bondor Ferenc

Gengszterek

Maffia sztepp Mindig felüdülés egy kuriózummal találkozni a Szegedi Nemzeti Színház műsorában; valami olyannal, ami más, mint a többi előadá...