2023. 08. 02.

Present imperfect

Összetört szívek segédigéi


Becsengettek. 
Névsorolvasás. 
Hiányzik. 
Miért hiányzik? 
Ah, beteg.
Értem.
Akkor kezdhetjük. 
1. lecke.
Lesson 1.

A névsorolvasásnál kicsit leizzadtam, hogy Kozma tanárnő felszólít majd, nekem meg nincs kész a házim, de pánikra semmi ok; a túlmozgásosnak tűnő, flitteres ruhában szaltózó színész teljesen ártalmatlan. Az általa előadott performansz azonban annál kevésbé.

Fotó: Thealterphoto2023

Kozma Zsófia Rebeka ugyanis olyan mondatokat és szituációkat gyűjtött össze – saját életéből és másokéből kölcsönözve –, amelyek valakinek a szívét már bizony összetörték. Vagy legalább megrepesztették. Mert ezek egytől egyig valakinek a visszautasítását szolgálták. Miután összegyűjtötte, fogta őket, és kedélyes angolórává gyúrta. A kedves néző így egy jegy áráért rögtön két nyelven mehet színházba, grátiszként pedig megtanulja, hogyan szánakozzon angolul. 

Fotó: Thealterphoto2023

Azonban senkit ne tévesszenek meg a vidám jelmezek, a tréfás kellékek vagy vicceskedő feladatok. A téma fájdalmasan komoly, hiszen ezekkel a mondatokkal mi is számtalanszor találkoztunk életünk során. Akár az adó, akár a fogadó oldalon. 

Fotó: Thealterphoto2023

És milyen jó, hogy a globalizációnak, a nyelvtudásnak hála az embert most már több nyelven és több kulturális séma szerint is visszautasíthatják. Vagy – merül fel a hallgatóban a kérdés – a csalódásnak vajon minden kontinensen univerzális az íze?

Fotó: Thealterphoto2023

Zsófi kitárulkozó és őszinte alkotása egyszerűen és lényegre törően szembesít minket saját kudarcainkkal, illetve azzal a fájdalommal, amit a mi szavaink okozhattak másoknak. Szembenézni velük ettől függetlenül, vagy talán pont ezért, nagyon is hasznos. Mert a szavaknak hatalmuk van, és bármelyik oldalon álljunk is, jó, ha ezt az igazságot nem feledjük. 

Tehát, thank you, Zsófi, for this thoughtful előadás, we really enjoyed az egészet.

A cikk szerzője: Szabó Anna

http://thealter.hu/programok/freeszfe-egyesulet-budapest-kozma-zsofia-rebeka-present-imperfect-performansz/


Alkotó-előadó: Kozma Zsófia Rebeka

Fény: Szász Antal

Hang: Mózes Zoltán

Mentorok: Szabó Veronika, Hód Adrienn, Hudi László, Goda Gábor, Czirák Ádám

Támogató: Freeszfe

Gengszterek

Maffia sztepp Mindig felüdülés egy kuriózummal találkozni a Szegedi Nemzeti Színház műsorában; valami olyannal, ami más, mint a többi előadá...