2022. 07. 08.

Budapest Bár koncert

Újabb zenei csemege Újszegeden

Fotó: Szegedi Szabadtéri JátékokSzabó Luca

Népszerű énekesekkel vendégszereplő Budapest Bár zenekar folytatta az Újszegedi Szabadtéri koncertsorozatát, amely újra teltházzal futott. Az 1200 férőhelyes újszegedi játszóhely a fejlesztéseknek köszönhetően színvonalas zenei produkciók bemutatásának lehet a terepe. Boban Marković nyitókoncertje után a Budapest Bár csapata vette birtokba a színpadot és vendégelőadóikkal szuper nyáresti hangulatot varázsolt  a liget fái alatt.

Fotó: Szegedi Szabadtéri JátékokSzabó Luca

A Specko Jedno-ból ismert Rutkai Bori, és a korábban Jazz+Az-os Behumi Dóri képviselte a női előadókat. Mindketten lendületes és szuggesztív jelenségek a színpadon. 



Ferenczi György a Rackajamből, aki megcsillogtatta kiváló hangszertudását és a Magna Cum Laude frontembere, Mező Misi is színpadra állt. Frenk igazi színpadi jelenség, ez tagadhatatlan; a Kispál és a Borz valamint a Kiscsillag zenekarok által megismert és főként az alternatív zenében működő Lovasi András előadása pedig üdítő jelenség volt a színpadon. 


A közel kétórás koncert során szólók és duettek hangzottak el, melyek mind-mind ismerős magyar slágerek a kuplék, a filmzenék vagy a táncdalok világából. A szólisták mögötti zenekarnak jutott a munka oroszlánrésze; a kiváló muzsikusok minden zeneszámot a saját képükre, zenei ízlésükre formálva mutattak be. 



Az autentikus cigányzenekari hangszerekre (nagybőgő, cimbalom, hegedű, tangóharmonika, dob) megkomponált darabok olykor egészen más oldalát mutatták meg az eredeti  zeneszámoknak. A zenekarvezető Farkas Róbert a hegedű virtuóz, öccse, Farkas Richárd a nagybőgőnél, zongorán és tangóharmonikán Ökrös Károlyt hallhattuk, a doboknál pedig Kisházi Bencét, aki nemrégiben édesapját váltotta a ritmusszekcióban. A lendület mindenkit magával ragadott; lefogadom, hogy a sorok között minden nézőnek egy ütemre járt a lába. 

Goran Bregović méltán világhírű dalát, a Bubamara-t pár hete még a Boban Marković előadásában hallottuk; a Budapest Bár koncertjén viszont az utolsó zeneszámként csendült fel a  Szilvafácska, amely alatt már az egész közönség talpon volt.



A továbbiakban újabb koncertélményeknek lehetünk tanúi a Ligetben, hiszen érkezik Dés László, aki mellett Básti Juli valamint Nagy Ervin lép fel vendégként (Július 20.).  A Csík zenekar Presser Gáborral és Karácsony Jánossal kiegészülve már meg is töltötte a komplett nézőteret (Augusztus 10.), a koncertek sorát pedig Rost Andrea és a Hot Jazz Band koncertje zárja (Augusztus 17.) 


Fotó: Szegedi Szabadtéri JátékokSzabó Luca

A cikk szerzője: Benczur Kata

Pomádé király új ruhája

Egyszer volt... és mindig lesz Egy király, akit nagynak és bölcsnek mondanak, de csak a saját hiúsága és hatalma élteti – nem, ez nem egy an...