2022. 08. 01.

La Traviata

Szerelem a halál árnyékában – La Traviata-bemutató a Dóm téren

Giuseppe Verdi La Traviatája a világ operairodalmának egyik leggyakrabban játszott műve, noha a Szegedi Szabadtéri Játékokon még sosem láthatta a nagyérdemű. Az előadást eredetileg tavaly, az Újszegedi Szabadtéri Színpadon mutatták volna be, ám végül elmaradt a premier. Idén az alkotók azonban egy jóval nagyobb helyszínen, a Dóm téren kelthették életre Violetta Valéry és Alfredo Germont szerelmi szálakkal átszőtt történetét. Az operarajongók július utolsó hétvégéjén két estén át is élvezhették a nagyszerű szereposztásban színre kerülő, új aspektusból megközelített darabot.

Ifj. Alexandre Dumas A kaméliás hölgy című regénye alapján komponált mű egy fényűző életet élő párizsi kurtizán, Violetta pálfordulását mutatja be. Először talál rá életében a mindent elsöprő, igaz szerelem, azonban a hölgy betegsége mellett az ármány is boldogságuk útjában áll. 

Violettát a hazai operajátszás koronázatlan királynője, Kolonits Klára személyesíti meg az előadásban, aki tizenkettedik alkalommal bújik a La Traviata főszerepébe. A művésznő nem csupán páratlan énekhanggal örvendezteti meg a nézőket, hanem a karakter drámai jellemfejlődését is kiválóan hozza. László Boldizsár alakítja Alfredo Germont-ot, erőteljes hangja bezengi az egész teret – akár hangosítás nélkül is megállná a helyét. Egy igazi sztárvendég is szerepet vállalt a produkcióban: Giorgio Germont-ként Alexandru Agache brillírozik, aki már (többek között) Bécs, Hamburg és London operaházaiban is énekelhette az intrikus édesapa szerepét. Feltűnnek továbbá a Szegedi Nemzeti Színház operatagozatának legkiválóbb énekesei: Horák Renáta -Violetta komornájaként lép színpadra, Vajda Júlia -Flora Bervoix karakterét ölti magára. Tötös Roland -Gastone vikomtként, Réti Attila -Douphol báróként, Cseh Antal pedig D’Obigny márkiként látható. A rendezés egyik pikantériájaként jelenik meg a Halál figurája (Horváth Zoltán táncművész alakításában), aki végigkíséri a főszereplő súlyos betegségével folytatott küzdelmeit az előadás során.

Juronics Tamás (aki rendezői feladatai mellett a koreográfiákért is felelt) újító szándékkal nyúlt a két évszázaddal ezelőtt íródott műhöz, koncepciója egyaránt befogadható előadást kínál mind a fiatalabb, mind az idősebb korosztály számára. A pazar látványvilágot nyújtó, monumentális díszleteket Tóth Kázmér tervezte, a káprázatos jelmezeket pedig Bianca Imelda Jeremias álmodta meg. Közreműködött a Szegedi Nemzeti Színház és a Szegedi Szabadtéri Játékok Énekkara, valamint a Szegedi Szimfonikus Zenekar – Dinyés Dániel lendületes vezényletével.

Verdi operájának aktualitása a ma emberének is képes görbetükröt tartani, legfontosabb kérdésként kiemelve: válasszuk a lemondásokkal és kompromisszumokkal járó szerelmet, vagy éljünk inkább saját (önző) vágyainknak? A La Traviata felkínálja a választ, már csak a nézőkön múlik, hogy megfogadják-e a történetből levonható tanulságokat.


A cikk szerzője: Bondor Ferenc

Gengszterek

Maffia sztepp Mindig felüdülés egy kuriózummal találkozni a Szegedi Nemzeti Színház műsorában; valami olyannal, ami más, mint a többi előadá...