2022. 05. 01.

Imre Zoltán Kortárstánc Fesztivál

Kortárstánc fesztivál kezdődik holnap Szegeden


Egy héten át tart városunkban az Imre Zoltán Kortárstánc fesztivál. 7 nap 13 előadás, igazi csemege a kortárs tánc rajongóinak.



Szeged közönsége azonban edzett befogadó ebből a szempontból, hiszen városunkban működik a Szegedi Kortárs Balett, melynek kezdete összefonódik Imre Zoltánnal, aki a program névadója. Természetesen a Thealter nemzetközi színházi fesztivál fellépői között is rendszerint találunk hazai és nemzetközi kortárstánc szcénában alkotó táncost vagy performanszművészt.  

A kortárs táncelőadások stílusa, a benne használt mozdulatok sajátossága alkotónként eltérő lehet; befolyásolja a táncos/koreográfus személyisége, a téma, problematika vagy a történet jellege, így nem lehet jól körülhatárolhatóan definiálni. Leginkább az jellemzi, hogy kortárs közegben születnek meg.

Az Imre Zoltán Kortárstánc fesztivál programjában 13 előadást láthatunk az utóbbi 2-3 év bemutatóiból. Így a szegedi közönség most egy igazán élménydús és intenzív tapasztalatot szerezhet, ha ellátogat a fesztivál kínálatából kiválasztott egy vagy akár az összes előadására.


De ki is volt Imre Zoltán?

A szegedi kulturális életben jártas nézőnek nem kell bemutatni Imre Zoltán munkásságát, hiszen nevével bizonyosan találkozott már. Családja igazi polgári-értelmiségi család, ahol pedagógus, fényképész, polgármester és vendéglátós is található a felmenők között. Imre Zoltán 1943-ban született, 7 évesen találkozott először a balettel egy budapesti színházlátogatás alkalmával, ami olyan nagy hatással volt rá, hogy 9 évesen már a balett intézeti felvételin találjuk. 10 évesen kezdte meg táncos tanulmányait és diplomája kézhez vétele után Szegeden indította el színpadi karrierjét. Már a kezdeti időkben koreografált, benevezett egy koreográfus versenyre, amelyre egy kétszereplős koreográfiát készített Metamorfózis címmel. Az itthon sikerrel bemutatott táncelőadás külföldi bemutatkozása elé azonban egy váratlan akadály gördült: partnernője útlevelét az utolsó pillanatban bevonták, így veszélybe került a kölni bemutató. Ő azonban mégis útnak indult és isteni szerencséje folytán akadt egy táncosnő, aki három nap alatt megtanulta a lány szerepét Imre Zoltán koreográfiájában és az előadást nemhogy színpadra tudták állítani, de elhozta a fődíjat is. Ez az elismerés indította el a nemzetközi terepen a koreográfust, aki több hónapos turnéra indult a darabbal Olaszországba, majd megnyílt előtte a lehetőségek tárháza. Düsseldorf, Stuttgart, amerikai turné, Köln, London mind-mind fontos állomása szakmai életének, ahol táncosként vagy vezető koreográfusként alkalmazták. Ezekben az években jelentős szakmai hatások érték és nem csak a tánc területén, elkezdett filmes tanulmányokat is folytatni Angliában. A társművészetek saját munkáiban való alkalmazása mindig jellemzőek voltak a koreográfiáira.

1986-ban tért vissza Magyarországra és a rá következő évben már a Szegedi Balett balettigazgatója. Neki köszönhetően szerveződött önálló tagozattá a tánc és nőtte ki magát ma már nemzetközi hírű együttessé. Egészen 1993-ig maradt a szegedi intézményben, távozásával a társulat a Szegedi Kortárs Balett nevet vette fel. Tragikusan fiatalon ment el, mindössze 53 évesen érte a halál 1997-ben.

Díjat és alapítványt is létrehoztak az emlékére, amely azonban számunkra jelenleg érdekes, az Imre Zoltán Program. 2017 óta működik a kortárs tánc alkotói támogatására létrejött NKA kollégium, amelynek vezetősége évről-évre támogatja a fiatal pályakezdő koreográfusok projektjeit. A szegedi közönség ezekből a produkciókból láthat egy válogatást  a május 2-án kezdődő Imre Zoltán Kortárstánc Fesztiválon.










Fontos információk egy helyen a Fesztiválról:


A fesztivál ideje: 2022. május 2-8.

A fesztivál helyszíne: Szegedi Nemzeti Színház Kisszínház 

   (Szeged, Horváth Mihály utca 3.)

A fesztivál programja: A fesztivál részletes programja


Jegyvásárlási lehetőség: online: szegedinemzeti.jegy.hu

        személyesen: Szeged, Stefánia 6.


A fesztivál napi programja: Naponta két előadás, a kettő között szakmai beszélgetés

                (Első előadás kezdése: 19:00)


A KultZóna pedig minden előadás után jelentkezik beszámolókkal, kritikákkal. Ha nem akartok lemaradni, akkor kövessétek be a KultZónát a közösségi médiafelületeinken!

Kövessétek velünk a Fesztivált!


Képek forrása: Szegedi Nemzeti Színház oldala


A cikk szerzője: Benczur Kata


Gengszterek

Maffia sztepp Mindig felüdülés egy kuriózummal találkozni a Szegedi Nemzeti Színház műsorában; valami olyannal, ami más, mint a többi előadá...