2023. 07. 11.

Menopauza

Nemcsak a húszéveseké a világ

Menopauza az Újszegedi Szabadtéri Színpadon


Július elején ünnepelték a Menopauza című sikerdarab 250. előadását, a szegedi közönség pedig az Újszegedi Szabadtéri Színpadon is megcsodálhatta a Játékszín díváinak klimax-musicaljét.

Fotó: Szegedi Szabadtéri Játékok - Tari Róbert

Jeanie Linders rendhagyó művét először 2001-ben mutatták be, azóta látható volt Ausztráliától Mexikón át Dél-Koreáig. Világszerte mintegy 11 millió nézőt vonzott eddig, ezzel példázva, hogy nem érdemes szőnyeg alá söpörni bizonyos témaköröket, azok igenis megállják helyüket a színpadon.

Fotó: Szegedi Szabadtéri Játékok - Tari Róbert

Merész téma, mégis bombasiker. A helyszín egy bevásárlóközpont, ahol négy különböző, 50-es hölgy találkozik egy laza délelőtti shoppingolás során. Beszélgetnek, egyre felszabadultabbak, és miközben felpróbálják a ruhaosztály darabjait, minden apró titkukat felfedik. Mindezt pedig énekelve teszik meg: a nyolcvanas évek világslágerei csendülnek fel – persze, a témához igazított, átírt szöveggel. A darab erőssége a humorában rejlik, ez teszi lehetővé a komoly témák közötti könnyed lavírozást.

Fotó: Szegedi Szabadtéri Játékok - Tari Róbert

Bank Tamás, a Játékszín igazgatója nem bízta a véletlenre – a hazai színházi paletta nagyágyúi lépnek színpadra. A szereposztásban feltűnik Hernádi Judit, aki “A profi” szerepében komikusi vénáit tudja remekül megcsillogtatni. Falusi Mariann játssza “A vegát”, jellegzetes énekhangja kiválóan betölti a teret. Tóth Enikő alakítja meggyőzően “A celebet”, Szőlőskei Tímea pedig “A hátébé” karakterét ölti magára – az est legerősebb játékát ő hozza.

A darabot Bereczki Zoltán állította színpadra, a koreográfiákat pedig Tallós Andrea készítette el. A LED-falakkal tarkított díszletet, valamint a formabontó jelmezeket Kovács Yvette Alida tervezte, a slágerek magyar szövegeiért pedig Galambos Attila, Bach Szilvia, Lombos Márton és Náray Erika felelt.

Fotó: Szegedi Szabadtéri Játékok - Tari Róbert

A produkció végét hatalmas ováció és álló vastaps zárta – sőt, néhányan még táncra is perdültek a zárószámok alatt. Egyáltalán nem csodálkoznánk rajta, ha jövőre is műsorra kerülne az Erzsébet-liget fái alatt a nagysikerű musical.


A cikk szerzője: Bondor Ferenc

Gengszterek

Maffia sztepp Mindig felüdülés egy kuriózummal találkozni a Szegedi Nemzeti Színház műsorában; valami olyannal, ami más, mint a többi előadá...