2023. 06. 29.

Múzeumok éjszakája

Világutazóvá válhatott bárki Szegeden, aki szombaton ellátogatott a Múzeumok éjszakájára a Móra Ferenc Múzeumba.

A múzeum az idei rendezvényét kinai tematikában építette fel, melyet két kiállításuk, az Agyagkatonák és Az ókori Kína kincsei címet viselő tárlatuk ihletett. A kiállított ritkaságoknak és a különleges programoknak köszönhetően páratlanná vált az éjszaka, hiszen ennyi mindent látni, és hallani egyszerre, szoros összefüggésben a kínai kultúrával nemcsak Magyarországon, de egész Európában is különlegességnek számít.


A szombaton tartották Az ókori Kína kincsei című kiállítás megnyitóját. A tárlat kuriozitása abban rejlik, hogy többek között bemutat egy olyan uralkodói jádepáncél, amely nemcsak Magyarországon, hanem egész Európa területére most látható először. A Shanghajból érkező kollekció kiemelt darabját hatalmas védelem övezi hazájában, a mindösszesen 3 db-ból álló gyűjteményből egyszerre csak egy hagyhatja el otthonát. Az aranyszállal szőtt páncél volt a Han-dinasztia császárainak temetkezési öltözete, mely több ezer jádekőlapból tevődik össze. Hitük szerint ezzel biztosították a test és a lélek halhatatlanságát, viselőjét elpusztíthatatlanná tette.



Az épületen kívül szabadtéri programok várták a látogatókat. A kínai táncosok programja hatalmas tömeget vonzott. Nemcsak a múzeum lépcsője, hanem szinte a teljes Móra park megtelt nézelődőkkel. Még a Belvárosi híd korlátjáról is csüngtek a kíváncsiskodók! Ezt követően Zhang Yu Carolyn énekművész hangja kápráztatta el a nagyérdeműt, aki osztatlan sikerét csak azzal tudta fokozni, hogy kisfia is csatlakozott a produkcióhoz, akinek ez volt az első színpadi fellépése.

De ez még mindig nem minden. Szecsuáni arcváltó show szemtanúi lehettünk Tang Qi előadásában. Tudniillik a szecsuáni opera jellegzetessége, hogy a művész a másodperc töredéke alatt cseréli le arcán a maszkot, ezzel kifejezve érzelmét. Bára mutatvány a külső szemlélő számára bűvésztrükknek számít, Kínában azonban komoly tradíciója van, és titkok és misztikumok övezik az arcváltást. A közönség tátott szájjal, pislogás nélkül figyelte a művésznő bemutatóját, hátha fény derül a nagy titokra, de valószínűleg mindenki a megfejtés hiányában, ellenben a végtelenségig elbűvölve tért haza.



Az ugyanakkor kétségtelen, hogy a legnagyobb sikert a felvonulással egybekötött oroszlántáncok aratták. Már a Dugonics térnél hatalmas tömeg várta a menet megindultát, mely idővel csak tovább dagadt. A menetelést néha egy kis oroszlántánc szakította meg; ezt a felvonulás befejeztével a múezum színpadán teljes terjedelmében is láthattuk. A látványos bemutatóhoz hasonlót legtöbbünk valószínűleg csak az interneten láthatott.



7500-an voltak kíváncsiak a múzeum kiállítóhelyeire, ez mindenképpen egy elismerést érdemlő szám, és egy tökéletes mutató arra, hogy milyen és mennyi páratlan estét, varázslatos élményt és mosolygós arcot varázsoltak 7500 ember számára.

A Móra Ferenc Múzeum év végéig várja az érdeklődőket a két kihagyhatatlan kiállítással.


A cikk szerzője: Faragó Vivien
Fotók: Vallyon Veronika- @kmst

Gengszterek

Maffia sztepp Mindig felüdülés egy kuriózummal találkozni a Szegedi Nemzeti Színház műsorában; valami olyannal, ami más, mint a többi előadá...