2022. 08. 24.

Rost Andrea és vendégei

 Kerek este - Rost Andrea és vendégei


A Szegedi Szabadtéri évadának koncertsorozata Rost Andrea és vendégei produkciójával zárult. A kerek születésnapot ünneplő operadíva csokorba fogta legkedvesebb áriáit, dalait és két kiváló zenekarral a háta mögött varázsolta el a közönséget. Kecskemét, Debrecen és Veresegyház után Szeged is megcsodálhatta Rost Andrea időtlen tehetségét.

Fotó: Szegedi Szabadtéri - Tari Róbert

Az est első felében a Budapest Klezmer Band zenélt, akik megadták az alaphangot a produkciónak. A zenekarban kiváló szólistákkal, köztük Lukács Miklós cimbalomművésszel és Szegednek is ismerős vendégelőadóval, Sándor Csabával is találkozhattunk. A bariton a Hegedűs a háztetőn című musicalből adta elő a népszerű, Ha én gazdag lennék című dalt, majd a művésznő örvendeztette meg operarajongó közönségét egy barokk operaáriával és Erkel Bánk bán című operájából Melinda első áriájával.


Az est első részét pedig egy meglepetés produkció zárta, mikor a színpad elé felsorakozott egy csapat fiatal zenész, közel 60 fővel és előadtak a művésznővel és Sándor Csabával is egy-egy közös produkciót a Spanyol cigánytánccal való lendületes bemutatkozás után. Fegyelem és pontosság - ez sugárzott a fiatalokról, akik egyenesen Erdélyből érkeztek és ők alkotják a Csíkszentsimoni Ifjúsági Koncert Fúvószenekart. Pontosan azzal a zenei alázattal és fegyelemmel lehet eljutni a világ legnagyobb színpadaira, amivel a fiatalok előadták a dalaikat a szegedi közönségnek.


Fotó: Szegedi Szabadtéri - Tari Róbert
Rost Andrea szakmai életútján kiemelt jelentőséggel bír a milanói Scala, a Carnegie Hall és a Metropolitan Opera New Yorkban, de számos világváros operakedvelő közönsége jegyezte meg a nevét Tokio-ban, Madridban, Bécsben, Londonban vagy éppen Washingtonban. Nehéz is lenne összefoglalni Rost Andrea szakmai pályafutásának ívét, ami egyenesen a kislánykori Táncdalfesztivál-őrületétől indul és a legnagyobb operaszínpadokon csúcsosodik ki. 


A második felvonásban, mely a Dalok a lányszobámból címet kapta, a művésznőre ható dalokkal és előadókkal ismerkedhettünk meg, egészen pici korától kezdve. Megtudtuk, hogy imádta Zalatnay-t és otthon csak Kis Cininek hívták, mikor a tehetségkutató akkori csillagai közül érte kezdett rajongani vagy éppen a nők bálványáért: Szécsi Pálért. A Bényei Tamás vezette Hot Jazz Band mind színpadképben, mind hangzásban hozta a tándalfesztiválos hangulatot, a tőlük megszokott profizmussal és ritmussal tartották kézben az est hátralévő produkcióit. Olyan dívák, mint Marilyn Monroe és Judy Garland formálták a felnövekvő tehetség világát, és csodaszép duettet énekeltek Sándor Csabával, megidézve Ruttkai és Latinovits párosát a Hol van az a nyár című dallal. A második felvonásból sem maradhatott ki az opera, Puccini Gianni Schicchi operájából Lauretta népszerű operaáriája aratott fantasztikus sikert.


Fotó: Szegedi Szabadtéri - Tari Róbert

A szegedi közönség nem is tudja, milyen szerencsés, hiszen a művésznőt nem csak a Szabadtéri Színpadán csodálhatta meg, de a SZTE Bartók Béla Művészeti Karának oktatójaként Rost Andrea a jövő generációjának adja át tudását és neveli ki az operarajongó közönségnek az újabb és újabb tehetségeket.

Fájó szívvel zárjuk az idei koncertévadot, hiszen öt csodálatos zenei programon vehettünk részt, egyúttal kíváncsian várjuk, hogy a szervezők hogyan gondolkodnak az Újszegedi Szabadtéri Színpad lehetőségeiről.
Korábbi koncertbeszámolóinkat itt megtaláljátok:


Boban Marković Orkestar

Budapest Bár koncert

Csík Zenekar Presser Gáborral és Karácsony Jánossal


A cikk szerzője: Benczur Kata



Pomádé király új ruhája

Egyszer volt... és mindig lesz Egy király, akit nagynak és bölcsnek mondanak, de csak a saját hiúsága és hatalma élteti – nem, ez nem egy an...