2022. 06. 23.

Boban Markovic Orkestar koncert

Berobbantotta az idei évadot Boban Marković Újszegeden

Igazi balkáni dallamokkal avatta fel Boban Marković és zenekara az Újszegedi Szabadtéri megújult színpadát. A közönség alig tudott ülve maradni a közel 100 perces koncert alatt, ahol felcsendültek a hamisítatlan Boban Marković világslágerek, feldolgozások és hallhattuk a 2019-es új lemez dalát a Mrak-ot is.

Fotó: Szegedi Szabadtéri JátékokSzabó Luca

Aki járt már Boban Marković koncertjén tudja, hogy egy percig sem lehet unatkozni, hiszen az aranytrombitás művész és zenekara elsöprő lendülettel vágtat végig az estén. A kiemelt szólótrombitások, Boban és Marko mellett a zenekar időről időre változik, de az látható, hogy a vezető karizmája és magas elvárása egy pillanat alatt összerántja a majd tíz fős csapatot. Minden zenésznek alkalma nyílik szólóban bemutatkozni és megbizonyosodhatunk arról, hogy mindenki a saját hangszerének mestere. Maga Boban is ötéves gyermekként kapta első trombitáját és előbb apjától majd autodidakta módon tanulta meg a hangszer megszólaltatását. Úgy jutott el a világ legnagyobb színpadaira és zenei fesztiváljaira, hogy nem a kottát olvasta, hanem hallás után mindent képes volt megtanulni. Fiát, Marko-t már 14 éves korában bevette a zenekarába és azóta is sokszor lépnek fel együtt, noha a tehetséges utódnak már régóta saját zenekara is van. A sodró lendületű ritmusok és az önfeledt lazaság ellenére elképesztő fegyelmet és odafigyelést látunk a zenészek között, azt a fajta ösztönös kapcsolódást, amihez elég egy tekintet, egy apró kézjel és az egész zenekar visszafog vagy éppen felrobbantja a színpadot.

A nagy sikerű Gipsy Kings feldolgozás a Djobi Djoba vagy az ikonikus Bubamara első taktusainál a közönség egy része nem is bírt ülve maradni és a színpad két oldalán lévő kis tánctérre szaladva élvezte tovább az örömzenét.



A zenekar Boban és fia, Marko vezetésével olyan hangulatot teremtett, amely méltó nyitánya volt a 2022-es évadnak. A Szabadtéri a Dóm tér mellett az Újszegedi Ligetben idén olyan évadot állított össze, ahol a zenés színházi vendégjátékok mellett a koncertek nagyobb hangsúlyt kaptak. A szervezők öt olyan estét állítottak össze, amelyben a nyitó balkáni világzene mellett a hazai népzene, a könnyűzene és a jazz kedvelői is találnak kedvükre valót. Régóta vágytuk már, hogy ezt a csodálatos és tökéletes koncerthelyszínt méltó módon megtölthesse Szeged zeneimádó közönsége. Legközelebb a fiatalok által is közkedvelt Budapest Bár (Július 6.) érkezik, őket követi Dés László koncertje, ahol a csodálatos Básti Juli valamint Nagy Ervin lép fel vendégként (Július 20.).  A Csík zenekar Presser Gáborral és Karácsony Jánossal érkezik (Augusztus 10.), a koncertek sorát pedig Rost Andrea és a Hot Jazz Band koncertje zárja (Augusztus 17.) Igazán sokszínű és magas színvonalú estékben reménykedhetünk és ha a tegnapi nyitókoncert hangulata megmarad, akkor csak reménykedni tudunk benne, hogy a Liget a jövőben is erősíti a szabadtéri könnyűzenei koncertsorozatát.


Fotó: Szegedi Szabadtéri JátékokSzabó Luca

A koncertek és a színházi előadások idén már egy fedett színpadon valósulnak meg, így garantálható a műszaki eszközök, a hangszerek és a díszletek védelme egy esetleges esős nyári estén. A nézőtér továbbra sincs védve, viszont a színpad beépítése nagyobb biztonságot garantál és a szervezőknek plusz pont jár az idei évben bevezetett repoharakért is.


A KultZóna természetesen minden koncertről és színházi előadásról beszámolót hoz nektek, kövessetek bennünket a Facebook és Instagram oldalainkon, hogy ne maradjatok le semmiről!



A cikk szerzője: Benczur Kata

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Gengszterek

Maffia sztepp Mindig felüdülés egy kuriózummal találkozni a Szegedi Nemzeti Színház műsorában; valami olyannal, ami más, mint a többi előadá...