2022. 10. 10.

Elméleti fizika a színpadon - Mándy Ildikó Társulata - Bozonok

 Elméleti fizika a színpadon


Szombat este Mándy Ildikó Társulatának táncosai töltötték meg a Régi Zsinagóga színpadát. Bozonok című, 2020-ban bemutatott darabjukat hozták el Szegedre. 

A fiatal táncosokból álló társulat egy mozgalmas és látványos előadásban, komplex módon: zenével, mozgóképpel, mozdulatművészettel, határterületeket feszegetve járta körül az elemi részecskék témáját. Történetmesélés nélküli, l’art pour l’art táncelőadást láttunk, amely kiindulópontját az elméleti fizika síkjára helyezte.


Fotó: Révész Róbert

Jelmezük (Mosolygó Anna) egy teljes testet takaró, testhezálló overál volt, fekete-szürke színben, melyet egy hosszú, több helyen magasan felsliccelt szoknya egészített ki az össztánc jeleneteiben.
A zenei háttér valójában inkább nevezhető az univerzum zajának. Az iamyank és Fehér Ferenc által jegyzett zenei anyag leginkább elektronikus; ismétlődő és esetleges ritmikájú zajokkal és hanghatásokkal játszó, dörgő basszussal nem fukarkodó zenei egységek a vizuális élménnyel (Spitzer Fruzsina, Ruzsa Dénes) kiegészülve hatottak igazán. Bár sejtésem szerint nem egymásra komponálták őket, de a vetített háttéren megjelenő, a világűrt megannyi sematikus és színgazdag kompozícióban tematizáló képek és animációk együtt, egymást erősítő jellé váltak. Pontokat, majd vonalakat, spirálisan vagy koncentrikus körökben mozgó alakzatokat, csillagokat, galaxisokat ábrázoló képek jelentek meg a hatalmas háttérvásznon, a zenével együttműködve teljes hipnotikus hatást generálva. 

Ebben a nagyon is sűrű színpadi térben volt jelen az öt táncos, akik mindenféle formációban, szólóban, duettben, trióban és együttesen is megmutatkoztak. Dinamikus, egy pillanatra sem nyugvó mozdulatokkal voltak jelen a színpadon, a modern technikák javát felvonultatva. A modern tánctechnikákra jellemző gördülések, lendülések, balance és off-balance helyzetek, a kontakt tánc és az izolációk mellett kevésbé hangsúlyosan ugyan, de jelen volt a színpadon a klasszikus balett keretezte mozgásvilág. 

Fotó: Révész Róbert

A lányok magabiztosak a földtechnikai elemeket illetően és egy számomra újszerű, leginkább a cirkusz vagy a pantomim világába illeszthető labdazsonglőr számban is. Természetesen itt nem az a tét, mint a rokon műfajban; a labda mintegy tárgytanulmány jelenik meg és minden táncos beemeli valamilyen módon a saját számába a kis, fehér labdát. A kellék egyszerre utal a címben is jelzett “elemi részecskére”, szimbóluma az égitesteknek és valójában a mi galaxisunk is ilyen pici pont lehet a világűrben bizonyos távolságból szemlélve.


Fotó: Révész Róbert
A jelenetek gördülékeny egymásutánjából egyedül a szöveggel kiegészített etűd hatott idegenül; hiányoltam a szavakra asszociáló mozdulatsorok továbbfejlesztését és kibontását.

A táncosok együttes mozgása is példázza a részecskék fizikai tulajdonságaiból fakadó sajátos mozgásformákat, látjuk az egymást taszító és vonzó, gravitációs tömeget képező kört, amelyen belül mozognak vagy a közönségre merőleges oszlop formát, amely megidézi az egymás mögé felfüggesztett golyók alkotta fonálingát, amelyen diákként tanulmányoztuk a lengések fizikai jellemzőit.


A folyamatosan változó térformákra komponált fények (Vajda Máté) jól illeszkednek a vizuális összképbe, nem rontja a vetítés részletgazdagságát és megfelelően emeli ki a táncosok terét.

A Régi Zsinagóga őszi programsorozatában eddig túlnyomó többségben volt a tánc és a mozgásszínház (Fehér Ferenc, Tünet Együttes, Mándy Ildikó Társulata), ám hamarosan prózai, zenés, báb- és résztvevő színházi előadások következnek. 



Mándy Ildikó Társulata: Bozonok - „isteni” részecskék

tánc

Alkotók-előadók: Cseh Hajnalka, Eva Mora, Guzmics Petra, Frank Rebeka, Szeles Ildikó

Zene: iamyank, Fehér Ferenc

Videóinstalláció: Spitzer Fruzsina, Ruzsa Dénes

Jelmez: Mosolygó Anna

Fény: Vajda Máté

Munkatársak: Bakonyi Jusztina, Jójárt Barbara, Morcz Fruzsina, Pálinkás-Molnár Mónika, Pálosi István, Raczkó Tamás

Rendező, koncepció: Mándy Ildikó, Harangozó Gyula-díjas koreográfus


Cikk szerzője: Benczur Kata


Pomádé király új ruhája

Egyszer volt... és mindig lesz Egy király, akit nagynak és bölcsnek mondanak, de csak a saját hiúsága és hatalma élteti – nem, ez nem egy an...