2023. 05. 20.

Feltámadás

Második esély?


A Feltámadás című film május 11-én érkezett a hazai mozikba – így mi sem tehettünk mást, meglestük, hogy milyen lett az év egyik legjobban várt thrillerje.

Forrás: ADS Service

A nem is olyan távoli jövőben a katolikus egyház rájön, van mód arra, hogy újraélesszék a nemrég elhunyt embereket. Azonban ehhez szükség van arra, hogy az illető higgyen Istenben és kerülje a bűnöket. A sztori főszereplője Stanley, aki elvesztette fiát, miután együtt autóbalesetet szenvedtek, elsőként őt támasztották fel. A történtek feldolgozása után a férfi papként csatlakozott az egyházhoz – feladata az lett, hogy segítsen nyájának beilleszkedni a társadalomba, valamint könnyebb legyen számukra feldolgozni azokat a traumákat, amiket átéltek. Azonban miután az egyik feltámasztott férfi gyilkosságokat követ el közösségéből, minden megváltozik, Stanley pedig furcsa összefüggéseket vesz észre. Az egyház igyekszik eltitkolni ezeket a bűncselekményeket, ezért Stanley úgy dönt, hogy nyomozásba kezd – ezzel veszélybe sodorva saját életét is.

Forrás: ADS Service

Nos, egy dolgot talán le lehet spoilerezni: a film nem ad választ arra a kérdésre, hogy hogyan és miképp valósulhatna meg a hívek feltámasztása. Azonban ennél sokkal mélyebbre ás, emberi sorsok sokszínűsége elevenedik meg szemeink előtt. Nem is akármilyen módon: a rendező (Jegor Baranov) eredeti koncepciója szerint nem klasszikus szemszög segítségével merülhetünk el a történetben, hanem webkamerák és biztonsági kamerák képének összessége adja a cselekmény vázát.

Forrás: ADS Service

A történet nem laposodik el, alkalmunk sem nyílik arra, hogy esetleg rápillantsunk telefonunkra vagy okosóránkra. Ügyesen bántak az alkotók a szövegkönyvben található csavarokkal, amint kezdene csak hajszálnyira leülni a sztori, egy újabb fordulat rázza fel az eseményeket.

Forrás: ADS Service

Annak ellenére, hogy a színészi játékok kezdetben döcögősen mutattak a vásznon, a történet előrehaladtával egyre erősödtek az alakítások. Mindenképp kiemelendő a Stanley-t hozó Dave Davis, valamint Erika Chase a hacker Rat szerepében. Színészcentrikus alkotás jött létre, nincsenek üresjáratok, műnek ható érzelmek – finom gesztusok és emberi reakciók elevenednek meg a művészek tolmácsolásában.

Forrás: ADS Service

Az érzékeny téma, a kreatív perspektíva és az utópisztikus hangulat mind-mind nehéz vállalkozásnak számít filmes körökben, azonban leszögezendő, hogy meglepően remek végeredmény sikeredett a Feltámadásból. Minden sci-fi, krimi és thriller rajongónak nyugodt szívvel tudjuk ajánlani - ha csak egy filmet nézel meg közeljövőben a moziban, akkor ez legyen az. 




A cikk szerzője: Bondor Ferenc

Gengszterek

Maffia sztepp Mindig felüdülés egy kuriózummal találkozni a Szegedi Nemzeti Színház műsorában; valami olyannal, ami más, mint a többi előadá...