2022. 03. 15.

Mocskos nyelvvel feleselek

A háziasszony elszabadul


Zsúfolásig megtelt a szegedi IH Pottyondy Edina stand-up estjén. Az eredetileg 350 főre meghirdetett esemény 600 fősre duzzadt köszönhetően a népszerű youtubernek, aki először merészkedett a vidéki közönség elé.

Aki nem ismerné Pottyondy Edinát, azt érdemes tudni róla, hogy mára már 166 ezer követővel rendelkezik a Youtube csatornáján, ahol - kisebb megszakításokkal - heti rendszerességgel jelentkezik. Videóiban reflektál az aktuális politikai-közéleti eseményekre a maga sajátos, ironikus, provokatív és pikírt stílusában. Nőként politizál? Meg okoskodik? Ki hallott már ilyet? Az átlag háziasszony nem okoskodik, hanem mos, főz, takarít, princípiumoskodik, nem üti bele az orrát az autentikusan férfias politizálásokba. Pottyondy természetesen tudja, hol a helye: minden videójában a konyhából jelentkezik, mögötte minimális konyhadekor: növények, szakácskönyvek és kések, de ezeknél a késeknél olykor sokkal élesebb a nyelve, odaszúr minden oldalra, ha kérdezte valaki, ha nem.

Az IH közönsége már rég a helyén ül, zsongva várja az előadást, már a szokásos színházi 7 percen is túl vagyunk, erre a hangosban elhangzik: még 5 perc! Ha mindez nem lenne elég, Edina betol egy Ákos számot - Helló. Tudjuk, mennyire “imádja”. Néhányunk máris a fejét fogja, én pedig elképzelem, ahogy Pottyondi a takarásban Ákosra triggereli magát, hogy elérje azt az állapotot, amivel majd’ 90 percet egyhuzamban végigbeszél a színpadon.

Kép forrása: https://www.facebook.com/dumaszeged

Az est előtt azon gondolkodtam, hogy miben tud mást adni egy női stand-upos, mint egy férfi? Ebben a férfiuralomban, ami a dumaszínházasokat jellemzi nem sok, 1-2 olyan nőt látok csupán, akit érdemes kiemelni: Ráskó Esztert és Kormos Anettet. A fő topikjaik az anyaság, a szülés, meg a gyereknevelés. Csupa ákosi princípium. Miben lesz más hozzájuk képest Pottyondy Edina jelensége? Akitől megszoktuk, hogy nő létére inkább a politikai humor a terepe. Erre csaknem minden fent említett téma megjelenik az előadásában, természetesen megfűszerezve a politikai-közéleti kikacsintásokkal. Azonban a színpadi jelenléte és nyelve olyan erős és sűrű, hogy egy percig nem bánjuk, hogy elmeséli a szüléstörténetét - inkább tortúráját -, a hajdanvolt Momentumos néppártosodási törekvés sztoriját vagy apjával kapcsolatos gyerekkori emlékeit. Nyelvi szinten minden mondat és jelző a helyén van, ahol szükséges ott trágár, ahol kell, ott kulturális nüanszokra utal. Előadóként pedig kellemes csalódás. Mert egészen más az előre alaposan megírt monológokat egy kamerába felmondani és más 600 emberrel élő kapcsolatot teremteni. Stabilan uralja az időt és a teret is, nem érzem egy percig sem hogy bármi kibillentené, pedig volt egy önérzetes csecsemő, aki a dramaturgiailag legadekvátabb pillanatban gügyögött bele a csendbe, hatalmas humorérzékkel. 


Intenzív és kellemes kikapcsolódás Pottyondy stand-up estje. Reméljük, évről-évre lesz folytatása!


A cikk szerzője: Benczur Kata - KultZóna

Gengszterek

Maffia sztepp Mindig felüdülés egy kuriózummal találkozni a Szegedi Nemzeti Színház műsorában; valami olyannal, ami más, mint a többi előadá...