2022. 08. 03.

THEALTER-4. nap - Szólít a szörny

 Bábozzuk el azt, hogy vége


Receptre írnám fel minden kiskamasznak - sőt a szüleiknek is - a szombathelyi Weöres Sándor Színház és a Mesebolt Bábszínház közös darabját, a Szólít a szörny-et.
Egy történet a szorongásról, a halálfélelemről és a változástól való rettegéstől. A történetben a kisfiú, Conor az édesanyja gyógyulását vágyja nagyon, de a környezete már tudja, nem sok rá az esély. Hogyan küzd meg egy 13 éves fiú ezzel az egész helyzettel? 

Az előadás alapjául szolgáló könyv hatalmas siker volt, így hamarosan nagy költségvetésű filmadaptáció is készült belőle és most a bábszínházi interpretációban (Vidovszky György munkája) láthatjuk a történetet. Manapság nem csak egy szülő vagy közeli barát elvesztése kell ahhoz, hogy egy kamasz lelki traumát szenvedjen el; a csonka családok számát tekintve rengeteg gyermeket érint például a szülők válásának traumája, amit hasonló szorongással és zavarodottsággal élhet meg a gyermeki személyiség.
Hiánypótló ez a vállalás, ami a szombathelyiek előadásában megjelenik. A történeten keresztül Conorral együtt próbáljuk meg feldolgozni a minket valaha ért veszteségeket. Amellett, hogy a történet kellően komoly, a humor sem hiányzik az előadásból és ennek az egyensúlynak fontos szerepe van.
A díszlet egy nagy, ember nagyságú fa kocka, lenyitható falakkal, mozdítható részekkel, nyílásokkal. A bábos díszletek mindig is lenyűgöztek a kreativitásukkal és a funkcionalitásukkal. Bár a fa kocka le- és bezár, mégis azt éreztem, hogy nem lesz hiányérzetem, mert ez a tér-és eszközhasználat minden korlátot áthidal.


Fotó: Mészáros Zsolt

A bábok mind más technikájúak; a nagymama egy apró marionettbáb, szikár asszonyság egy képkeretbe szorítva; Conor is így látja: mintha folyton kereteket szabna neki és a háza is egy kész múzeum, ahol nem lehet nyúlni semmihez. 

Az édesanya mindössze egy kopasz fej, lágy és fakó vonásokkal, törékeny vállakkal, teste szinte nincs is. Mozgása a betegségtől legyengülve szinte csak lebegés. 

Fotó: Mészáros Zsolt
Az apa egy egészen más méretű és kialakítású báb, már nem él Conorral és a beteg anyával, ezért állandó rekvizítuma egy nagy bőrönd. 

A szörny szerepét nem báb alakítja, hanem egy színész, fején egy misztikumot sugárzó stilizált Tiszafa koronával. Az ő hangja mikroporttal kihangosított és az effekt segítségével távolítja el a valóságostól a jeleneteket, amelyben benne van. A Szörny három történetet hozott Conornak, aki eleinte ellenáll, kineveti, megkérdőjelezi és a történetek végén súlyos mondatokkal fogalmazza meg a lelkében dúló érzéseket.

Fotó: Mészáros Zsolt

A történetmesélés során olyan vizuális megoldásokkal brillírozik a társulat, mint az árnyjáték; mindössze két elemlámpával mutatnak be pergő dialógust, mintha filmkockákat látnánk összevágva. Játszanak a perspektívával, a variábilis térrel; a színpad közepén lévő alsó járás segítségével pedig örvényt varázsolnak a játéktér közepére. A kellékek polifunkcionális használatával a sámlikból felhőkarcoló lesz, az anya testéből por és hamu. A használt képek sűrítettek és szimbolikusak.

Fotó: Mészáros Zsolt

Az előadás Üveghegy-díjat kapott tavasszal az ASSITEJ Nemzetközi Gyermek- és Ifjúsági Színházi Biennálén. Major Erik kiváló szerepformálása és a próbafolyamat során elsajátított bábmozgatása igazi alázatról tanúskodik, a lényeglátó és a hangsúlyokat jó érzékkel kitevő rendezés (és adaptáció) Vidovszky György érdeme. A munka nagy része pedig innentől kezdve a nézőké. A legnehezebb, de legfontosabb munka.


Mesebolt Bábszínház (Szombathely) – Weöres Sándor Színház (Szombathely): Patrick Ness – Siobhan Dowd: Szólít a szörny

traumajáték

Szereplők:

Conor: Major Erik

Szörny: Lukács Gábor

Anya: Varga Bori

Nagyi: Kolozsi Angéla

Harry, Apa: Kovács Bálint

Lily: Gyurkovics Zsófia

Patrick Ness – Siobhan Dowd eredeti ötlete nyomán készült – regénye alapján színpadra írta: Vidovszky György

Díszlet, jelmez, báb: Mátravölgyi Ákos

Zene: Monori András

Konzultáns: Illés Haibo

Rendezőasszisztens, súgó, ügyelő: Győrváry Eszter

Rendező: Vidovszky György


Cikk szerzője: Benczur Kata


Pomádé király új ruhája

Egyszer volt... és mindig lesz Egy király, akit nagynak és bölcsnek mondanak, de csak a saját hiúsága és hatalma élteti – nem, ez nem egy an...