2022. 08. 27.

Anconai szerelmesek

 Komolyan vették a komédiát


A Veres 1 Színház 2016 óta folyamatosan repertoáron lévő zenés komédiája érkezett Szegedre, hogy két estén keresztül szórakoztassa a nagyérdeműt. A sodró lendületű előadásnak még az eső sem szabhatott határt, hiszen csak néhány csepp erejéig hozta izgalomba a nézőket a pénteki előadáson.


A darabot Vajda Katalin írta, középpontba helyezve a szerelmeseket, minden generációban. Szövevényes cselek és nagy egymásra találások darabja az Anconai szerelmesek, melyben olyan olasz slágerek csendülnek fel, amelyeket mindenki hallott már, az idősebbek pedig kívülről fújnak. A dalszövegeket Fábri Péter jegyzi, az előadás rendezője pedig a Szegedi Nemzeti Színház színésze, Szilágyi Annamária. A rendező kívülről-belülről ismeri a darabot, hiszen korábban Viktória szerepében ő maga is szerepelt a Megyeri Zoltán rendezte előadásban, a Szegedi Nemzeti színpadán, 2004-ben. 

A darab egy keretjátékot kapott, ahol az Idegenvezető (Janik László) parádés nyelvi humorral, angol, német, olasz keverék nyelven mutatja be a szereplőket, mintegy prológusként a dráma elején. Megismerkedünk a kiöregedett csábítóval, (Buch Tibor) az érte epekedő házvezetőnővel, Dorinával (Fésűs Nelly), a fiatal szerelmesekkel és a bonyodalmat a múltból szállító magyar lánnyal, Viktóriával (Laurinyecz Réka).

Kép: Szegedi Szabadtéri Játékok - Albert Péter

Kép: Szegedi Szabadtéri Játékok - Albert Péter
Kép: Szegedi Szabadtéri Játékok - Albert Péter

Az előttünk lévő szereplők típusfigurák. Egy-két jellemző vonással lehet leírni őket, csakúgy, mint a commedia dell’arte, olasz vásári komédia állandó szereplőit. Az előadásban egy-egy jellemző mondatba vagy mozdulatba sűrítve jelennek meg előttünk a komplett alakok. Gondoljunk csak Dorina sokszor ismételt mozdulatára, amely figurájának állandó jelzője lett vagy Tomao reakciójára, miszerint bármit mond vagy tesz a másik, szerinte az csak silány lehet. Ezeknek a sűrítéseknek köszönhetően a közönség szinte előre tudja, mit fog az adott karakter reagálni. Ez a fókuszálás az előadásban kifejezetten erős, ahogyan a társulati munkára is ez a jelző használható a legpontosabban.


Kép: Szegedi Szabadtéri Játékok - Albert Péter

Buch Tibor és Fésűs Nelly párosának magával ragadó a dinamikája, Pál Tamás magabiztosan és jó ritmussal él a színészi játékában is, Janik László pedig annak ellenére, hogy csak pár percet tölt a színpadon, jól mediál a közönség és a diliház lakói között. 


Kép: Szegedi Szabadtéri Játékok - Albert Péter

A felhőtlen kacagással teli este időjárás szempontjából szerencsésen végződött és ha a jövőben is hasonló, közönségbarát előadásokkal töltik meg az évadot a szervezők, akkor nagy baj nem lehet. A 2022-es újszegedi nyári évadot figyelemmel követve kijelenthetjük, hogy a koncertek kifejezetten jól működnek a Ligetben, főleg a megújult hangosítással; a zenés színházi előadásoknál pedig újfent a zenei targetálás a fontos, hiszen az Omega-musical hatalmas nosztalgia faktort hozott, csakúgy, mint a záródarab, az olasz slágerekkel teletűzdelt Anconai szerelmesek.

Kár lenne csupán nyáron használni az Újszegedi Szabadtéri Színpad adottságait, hiszen a helyszín különlegessége folytán már tavasszal vagy ősszel is meg lehetne tölteni programokkal, legyen az akár komoly- vagy könnyűzenei koncert, hangverseny, kórustalálkozó, vizsgakoncert, író-olvasó találkozó vagy táncgála.
Bízunk benne, hogy aki ellátogatott egy-egy előadásra jól érezte magát, aki viszont a KultZónán keresztül követte az eseményeket, biztos lehet benne, hogy legkésőbb jövő nyáron újra tudósítunk az Újszegedi Szabadtéri Színpadról. 



Vajda Katalin: Anconai szerelmesek

Szereplők:

Tomao Nicomaco: BUCH TIBOR

Lucia (a leánya): CSÁKI EDINA

Dorina (Tomao házvezetőnője): FÉSŰS NELLY

Luigi del Soro (vándormuzsikus): DÓSA MÁTYÁS

Viktória (magyar lány): LAURINYECZ RÉKA

Drusilla (római lány): STEINKOHL ERIKA

Lukrezio (egyetemi hallgató): KRAJNIK-BALOGH GÁBOR

Giovanni (a cukrász): PÁL TAMÁS

Agnese (panziótulajdonos): ZORGEL ENIKŐ

Idegenvezető: JANIK LÁSZLÓ

Látvány: Varsányi Anna

Zenei vezető: Nyitrai László

Koreográfus: Bakó Gábor

Dalszövegek: Fábri Péter

Rendező: SZILÁGYI ANNAMÁRIA

A cikk szerzője: Benczur Kata

Gengszterek

Maffia sztepp Mindig felüdülés egy kuriózummal találkozni a Szegedi Nemzeti Színház műsorában; valami olyannal, ami más, mint a többi előadá...