2022. 08. 12.

A dal a miénk koncert

Embertelen jó koncert volt a Ligetben


A Csík Zenekar neve önállóan is garancia a jó muzsikálásra, a népzenei formáció 1988 óta töretlenül jelen van a hazai és határon túli zenei életben. Hangszeres tudásuk páratlan, erről a szegedi közönség is meggyőződhetett az Újszegedi Szabadtéri koncertjén. Az eseményre már hetek óta elfogyott a jegy, a KultZóna a szerencsések között volt, így beszámolhatunk nektek az élményről. 

Fotó: Szegedi Szabadtéri Játékok- Szabó Luca

A koncertsorozat vendégei az LGT emblematikus zenészei, Karácsony János és Presser Gábor voltak, akik láthatóan önfeledten vetették bele magukat a zenélésbe. A felhangzó LGT feldolgozások egy teljesen új ízt kaptak a Csík Zenekar tolmácsolásában. A produkció még 2021-ben indult volna útjára, de a járványhelyzet több eseményt elsodort; viszont mára összeérett, bombabiztos sikerkoncert valósult meg, melyben a látvány, a zene és a mondanivaló is összhangban van. 

A koncert első harmadában a Csík János vezette zenekart hallhattuk, hagyományos felállásban; játszottak kalotaszegit, felvidéki dallamokat, énekeltek a hazaszeretetről és bemutatkoztak a szóló hangszeresek is. Makó Péter klarinéton csodálatos darabot mutatott be, majd később szaxofonon is megcsillogtatta tudását. Csík János és Majorosi Marianna énekhangja annyira autentikusan szól együtt, hogy szinte minden népdalt az ő hangjukon keresztül hallok a fejemben. Csík János mellett hegedűn Szabó Attila, brácsán Kunos Tamás játszott, a nagybőgővel Bartók József varázsolt, a tangóharmonikát és a cimbalmot Barcza Zsolt szólaltatta meg. 


Presser Gábor és Karácsony János csatlakozásával kezdetét vette az LGT-feldolgozások sora, elhangzott a Miénk itt a tér, a Mi lesz velem?, az Embertelen dal, a Dal a miénk és persze az Ugye mi jó barátok vagyunk című dal is. 


James láthatóan fantasztikusan érezte magát a színpadon, lendülete mit sem változott az évtizedek alatt. Presser Gábor a fekete zongorája mögött varázsolt és a Jött a doktor című dal alatt olyan örömzenélést vezényelt a színpadon, amit ritkán látni.

Szerencsések vagyunk, hogy ezeket a rendkívül értékes zenészeket egy színpadon láthattuk, ebben a különleges fúzióban, ahol az autentikus magyar népzene népzene marad, a rock pedig szervesen össze tud vele kapcsolódni. Természetesen a zenészek megemlékeztek Somló Tamásról és köszönetet mondtak Adamis Anna dalszövegírónak is.
A koncert hangulata a közönséget is magával ragadta és köszönetképpen az egész nézőtér talpon volt a vastaps alatt. Újra bebizonyosodott, hogy különleges koncertekkel nem lehet melléfogni az Újszegedi Szabadtérin, a Liget varázslatos, a technika szuper és a közönség is rátalál a kedvencekre.

Az újszegedi repertoáron még egy koncert várható: Rost Andrea és vendégei érkeznek augusztus 17-én, ahol jazz és világzene egyaránt felcsendül. Mi természetesen ott leszünk és ha már nem kapnátok jegyet, képes beszámolónkat keressétek a KultZónán!

A cikk szerzője: Benczur Kata

Gengszterek

Maffia sztepp Mindig felüdülés egy kuriózummal találkozni a Szegedi Nemzeti Színház műsorában; valami olyannal, ami más, mint a többi előadá...