2024. 02. 02.

Az ajtó

„Az ember nem tudja mindig, mikor követ el megbocsáthatatlant, de azért él benne valami gyanú, ha megtette.”


A 2024-es év első premierjét február 2-án tartják a Szegedi Nemzeti Színház Kisszínházában, ekkor kerül színre Szabó Magda Az ajtó című regényének színpadi adaptációja. Az előadást a teátrum igazgatója, Barnák László állította színpadra, melyben feltűnnek a prózai tagozat legkiválóbb tagjai.



Szabó Magda a hazai irodalom megkerülhetetlen alakja, a Kossuth- és József Attila-díjas írónő művei mai napig vonzzák az olvasókat. Nem csoda, hiszen történetei kellő természetességgel és őszinteséggel mutatják be a lét útvesztőinek árnyalatait – legyen szó az Álarcosbálról, a Régimódi történetről, Az őzről vagy e sorok írójának kedvencéről, az Abigélről. Az ajtó 1987-ben jelent meg könyv formájában, azóta közel negyven nyelvre fordították le. Az önéletrajzi ihletésű írást 2012-ben meg is filmesítették, a Szabó István által rendezett adaptáció komoly nemzetközi sikereket ért el. Ezek alapján talán kockázatos vállalásnak tűnhet egy ilyen mű repertoárra tűzése, talán nem spoiler: a produkció megugorja az előzetes elvárásokat.


A sztori középpontjában egy írónő, Magda, valamint egy zárkózott és rejtély nő, Szeredás Emerenc áll. Az idős hölgy házvezetőnőként dolgozik az írónőnél. A két nő között különleges és összetett kapcsolat alakul ki, ahol az ajtó jelképesen megtestesíti az érzelmi és társadalmi korlátokat. A történet előrehaladtával fokozatosan tárulnak fel Emerenc múltjának és jelenének sötét titkai, miközben Magda próbálja megismerni és megérteni rejtélyes házvezetőnőjét. A Vörös Róbert által átdolgozott színmű mélyen átgondolt karakterábrázolással és szimbólumokkal boncolgatja az emberi kapcsolatok bonyolultságát és összetettségét.



A darabot gyakorlatilag két magabiztos színésznő tűpontos színpadi jelenléte és játéka hajtja előre. Emerenc szerepét Fekete Gizi ölti magára, aki Örkény Macskajátékában már játszott hasonló habitussal rendelkező karaktert, azonban ezúttal még erőteljesebb ívet tud bemutatni meggyőző játékával. Szilágyi Annamária szintén zseniális alakítást nyújt Magdaként. Kiemelendő, hogy szinte le sem jön a színpadról, mégis állandóan fenn tudja tartani a figyelmünket. Esetében is megfigyelhető az erős jellemfejlődés, melynek minden lehetőségét és tónusát megragadja a művésznő. Feltűnik továbbá Professzorként Borovics Tamás, valamint Szegezdi Róbert, Tánczos Adrienn, Csorba Kata, Gömöri Krisztián, Bánvölgyi Tamás és Rácz Tibor.



Barnák László nem csupán a színmű színpadra álmodásáért felelt, hanem egy sajnálatos betegség miatt az Alezredes karakterébe is be kellett ugrania az utolsó pillanatban. Ez azonban egyáltalán nem érződött az előadáson. Ritka, hogy már a főpróbahéten és a bemutatón egy ennyire összeállt, hibátlan rendezést lásson a néző. Remek térhasználat, impozáns fények, színészközpontú vezetés – ez mind hozzájárul a katartikus pillanatok előidézéséhez. Külön említést érdemelnek a vihar atmoszféráját megidéző jelenetek, valamint a különböző képek váltását gördülékenyen előidéző zenei betétek. Nem különben kiválóak a 20. századot megidéző jelmezek, melyeket Varsányi Anna tervezett.


A cselekmény intenzíven taglalja létünk alapvető kérdéseit: magunkhoz, embertársainkhoz, az élethez és halálhoz fűződő kapcsolatunkat, viszonyunkat. Szabó Magda kiváló precizitással alkotta meg a történetet, melynek pikantériáját az adja, hogy a befogadó mindkét főszereplővel azonosulni tud. Ez azért is érdekes, mert két teljesen eltérő habitusú, lelkületű és társadalmi háttérrel rendelkező nőről beszélünk, mégis szépen kidomborodik a karakterek saját igazsága. Ezt az igazságot pedig az ember boncolgatja magában, akár napokig töpreng a látottakon – ez egy teljes mértékben „hazavivős” történet.



Az ajtót máris hatalmas siker övezi, egy-egy kósza jegyhez csupán a szerencsések tudnak hozzájutni. Nem csoda, hogy a nézőtéren egy gombostűt sem lehet leejteni – méltó produkció született az egyik legismertebb hazai írónő kortalan történetéből.


A cikk szerzője: Bondor Ferenc

Fotók: Csobán Fanni Edina

Gengszterek

Maffia sztepp Mindig felüdülés egy kuriózummal találkozni a Szegedi Nemzeti Színház műsorában; valami olyannal, ami más, mint a többi előadá...