2023. 07. 09.

Holdvilágos éjszakán - Szegedi Szabadtéri Játékok 2023.

Holdvilágos varázslat a Szabadtéri színpadán


Ha valaki azt mondaná nekem, hogy semmit se tud az operáról és az operettről, akkor azt mondanám neki, hogy nézze meg a Holdvilágos éjszakán gálaestjét. Csak pár óra, és az ember tökéletes bevezetőt kap ebbe a csillogó és szórakoztató világba. És a végén valószínűleg maradni is akar… 


Strauss: A denevér - Pezsgőtercett


Az már hagyomány ugyan, hogy a Szegedi Szabadtéri Játékok repertoárjában opera és operett is szerepel, de az alkotók most csavartak egyet a programon, ugyanis egy darab helyett megkaptuk szinte az összeset. (Vagy legalábbis egy igencsak gazdag kínálatot.)


Nagyratörő terv, mondhatnánk, de csak az nyerhet nagyot, aki nagyot is álmodik. Barnák László, az est rendezője, merhetett és nyerhetett. 


Lehár: A víg özvegy - Vilja-dal (Rácz Rita)


Már a kezdés is igencsak erős: a Parasztbecsület nyitányát követően a darab húsvéti kórusa (jelen esetben a Szegedi Szabadtéri Játékok énekkara) szó szerint az egekbe repíti a nézőket a fogadalmi templom lépcsőjén. A további menüt tanulmányozva mindenki találhat magának kedvére valót: elhangzanak olyan közönségkedvencek, mint a Nessun dorma (Turandot), a Csincsalavér (Mágnás Miska), a Pezsgőtercett (A denevér) vagy a Szép város Kolozsvár (Marica grófnő), de az est folyamán olyan ínyencségeket is felszolgálnak, mint például Kunigunda dala Bernstein Candide-jából.


Bizet: Carmen - Torreádor dal
(Haja Zsolt, Dobrotka Szilvia, Máthé Beáta, Rácz Rita)

Ráadásul nem csupán a dalok, de fellépők tekintetében is izgalmas estének néztünk elébe: a szegedi operatagozat énekművészeinek megszokott brillírozása mellett országosan és világszerte elismert vendégművészek (Vadász Zsolt, Ádám Zsuzsanna, Rácz Rita és Haja Zsolt) is városunkba látogattak elkápráztatni a nagyérdeműt.


A vendégművészekkel kapcsolatban érdekesség, hogy nem csupán tehetségük okán esett (méltán) rájuk a választás, hiszen szinte  mindannyian kapcsolódnak valahogy Szegedhez. Az este karmestere, Cser Ádám például városunkban nőtt fel, Ádám Zsuzsanna és Rácz Rita szopránok pedig kezdőként mindketten itt debütáltak. Utóbbi ezúttal férjét, a neves bariton Haja Zsoltot is bemutatta a szegedi nagyérdeműnek, így az Óraduett (A denevér) évődését például egy valódi házaspár előadásában hallgathattuk meg. 


Cser Ádám vezényel

A szemfüles olvasó valószínűleg már kiszúrta, hogy itt bizony széles skálán mozognak a helyszínek és a témák, nem kis fejtörést okozva egy tapasztalt szcenikusnak is. Az ötletes installációkkal és Vámos Zoltán hangulatos LED-vetítéseivel azonban ez a probléma is huszárosan megoldódott. 


De kimaradt még valami, ami nem is említést, hanem egyenesen méltatást érdemel: a tánckar és Hajdu Anita koreográfiája. Kicsit talán elfogult vagyok, de amilyen könnyedséggel, ügyességgel és örömmel a tánckar ezt a közel három órát végiglejtette, az valóban szemet gyönyörködtető. 


Az öröm egyébként nemcsak róluk, hanem az énekesekről is sugárzott. Hiába, ezen is látszik, hogy a műsort valóban kiválóan sikerült összeválogatni, hiszen mindenki élvezettel dolgozott rajta. 

Szirmai-Bakonyi-Gábor: Mágnás Miska
(Vajda Júlia és a tánckar)

És mivel az öröm ragadós, jól tette az, aki péntek este a Szegedi Szabadtéri Játékok gálaestjét választotta, mert olyan varázslatban lehetett része, amire igenis nagy szükség van manapság.


Aki pedig nem hiszi, az járjon utána: az este programja, valamint az alkotók részletes névsora itt olvasható.


A cikk írója: Szabó Anna

Képek: Szegedi Szabadtéri Játékok - Tari Róbert


Gengszterek

Maffia sztepp Mindig felüdülés egy kuriózummal találkozni a Szegedi Nemzeti Színház műsorában; valami olyannal, ami más, mint a többi előadá...