2022. 08. 07.

THEALTER - 8.nap - Anya-e vagy

Anyuka, boldog-e?

A THEALTER Fesztivál pénteki napján a MáSzínház Anya-e vagy? című előadását néztük meg. Huzella Juli remekelt az anya szerepben, érzékenyen, kellő humorral és öniróniával mutatta be azt az időszakot, ami egy nő életének igencsak zűrös és hullámvölgyekkel teli periódusát mintázza.

Fotó: Thealterphoto2022

A színpadon a szokásos káosz, a középpontban egy frissen mosott ruhákkal teli kupac, a földön szerteszét gyerekjátékok, kulacs, cicás kispárna és olvasólámpa. Ez az időszak ilyen…el kell fogadni, meg kell vele békélni. Életben tartani egy csecsemőt, 0-24-es kihívás.
A monológ-folyam a teherbeeséstől az első évek nehézségéig tartó ‘másállapotot’ mutatja be: a terhességi teszttől, az orvosi vizsgálatokon át a szülésen keresztül és szoptatás gyötrelméig minden téma bekerül a dráma szövetébe. Sőt, a tabunak számító szülés utáni szex, a depresszió, az ‘elég-jó-anyaság’  és a szülészeti erőszak jelensége is tanulságos pillanatokat szül.

Fotó: Thealterphoto2022
A nehéz és éles témák természetesen kellő mennyiségű humorral vegyesen jutnak el a nézőkhöz, ezért nem kell félni attól, hogy az előadás paródiába fordulna vagy túlmisztifikálná az anyaságot. Annak ellenére, hogy a színpadon egyedül Huzella Juli van jelen, nem csak ő létezik: mesél apáról, a nagyszülőkről, a többi anyukáról a ‘játszón’, az éjszakás nővérkéről, az anya mellől szép lassan eltűnő barátokról. Olykor meg is jeleníti őket és elhangoznak tipikus mondatok, amiket minden anya hallott már ezerszer. Éppen ezért nagy összenézések, kacagások kísérik az előadás könnyedebb jeleneteit.

Fotó: Thealterphoto2022

Az előadás is tematizálja a közösségi média szerepét az anyák szerepfelfogásában és én is elgondolkodtam azon, milyen volt az internet világa előtt anyának lenni és milyen lehet utána. A kéretlen jótanácsok régebben is jelen voltak, de biztos, hogy ma már ennek többszöröse zúdul egy kommentfolyamban a friss anyukára. Természetesen ezek a Baba-Mama csoportok nagyon hasznosak is tudnak lenni és ez az elsődleges céljuk is, de a folyamatos egymáshoz méregetés és ‘bezzegezés’ azt gondolom nagy terhet rak az élete egyik legfontosabb szakaszában helytállni próbáló anyákra. Az instafilterek világában ma már nehezen látja szépnek a testét egy nő a szülés után, főleg úgy, hogy a médiában csak úgy repkednek a szülés után 4 héttel bombaformában visszatért celebmamák.

Fontos vállalás az előadás és nem is csak anyákhoz, apákhoz szól, de kamaszoknak is releváns mondanivalót hordoz, mert képes általánosan fogalmazni az egyedi megéléseken keresztül.


MáSzínház (Budapest): Anya-e vagy?
monodráma
Játssza: Huzella Júlia
Az alkotók személyes történeteit fikcióvá írta: Róbert Júlia
Zene és dalszövegíró: Tóth Bernát Réka
Slam író: Bánóczi Beáta
Látványtervező: Juhász Nóri
Súgó: Csatár Eszter
Technikus: Gáspár András
Rendező, ügyelő: Bakonyvári Krisztina

A cikk szerzője: Benczur Kata

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Gengszterek

Maffia sztepp Mindig felüdülés egy kuriózummal találkozni a Szegedi Nemzeti Színház műsorában; valami olyannal, ami más, mint a többi előadá...