2022. 10. 26.

Hiányzó betegségtudat - Tér 12 - Nélküled

Hiányzó betegségtudat

Rekedtesen kezdett beszédébe majd bizonytalan mondatokkal, ténybeli tévedésekkel folytatta megszólalását a darab szereplője. A Tér 12 Kulturális Egyesület Nélküled című darabjával érkezett újra Szegedre - hiszen Budapesten kívül is élnek emberek - és ezúttal új helyszínre adaptálták előadásukat. 

Fotó: Révész Róbert

Az aktualitásokat sem nélkülöző előadás formabontó keretek között valósult meg. A közönséget egy turistacsoporttá alakítva, Bandi (Béres Miklós) vezetésével egy nagy nemzeti traumán és annak narratíváin kalauzol végig bennünket a történet. Trianon, elszakadás, anyaország, román-magyar, magyar-román, itt is mutyi, ott is mutyi, bezzeg otthon, elmaradhatatlan Nélküled dal, demo(csok)rácia. 

Fotó: Révész Róbert

Kastélylátogatásra érkeztünk, de mindenki a saját képzeletének erdélyi kastélyának szalonjában, kertjében és folyosóján bóklászik. Az előadás helyszínről-helyszínre változik, az alkotók minden településen újra adaptálják a formát. Mi a Régi Zsinagóga bejáratánál kezdünk, majd a kertben megcsodáljuk az ősnyárfák megmaradt példányait, elidőzünk az előtérben, fenn a színpad közepén és megpihenünk a nézőtér székein is. 


Fotó: Révész Róbert


A sok esetben új helyszínen játszott előadás friss tud maradni, hozzáadódhat helyspecifikus áthallás és természetesen ki is kophat belőle elem. 

A forma kiszámíthatatlansága megköveteli a monodráma szereplőjének a megszokottnál nagyobb fokú koncentrációját. Béres Miklós azonban természetes oldottsággal vezeti végig a társaságot az állomásokon. A kezdéskor önjelölt idegenvezetőnk jószándékú vállalását, miszerint akkor ő “átvesz” minket, készséggel elfogadjuk. Sajátos stílusára hamar rákapcsolódik a társaság, Bandi csak elsőre flúgos figura; a darabot szinte egy mondatként, levegővétel nélkül rohanja végig. 

Nagyfokú rutinnal mozog ebben a képlékeny színész-néző felállásban; csak annyira interaktív, amennyire egy-egy nézőnek kényelmes és úgy koordinál, hogy egy pillanatra sincs fennakadás a 30 fő irányításában. A monodrámában Bandi társa (Domokos Zsolt) több szerepben is feltűnik és már megszoktam tőle, hogy bármilyen apró jelenetben képes megvillanni; tette ezt tegnap az angol nyelven elhangzó Hamlet nagymonológban vagy a megidézett Cseh Tamás dalokban.


Fotó: Révész Róbert

Solymos Tamás története valójában nem tudjuk merre tart, de érezzük, hogy a túrának hamarosan vége lesz. Hatásos csavarral zárul Bandi idegenvezetése, mi pedig nézőként tétován állunk a színpad kellős közepén.

Bandi története több pusztán politikai ideológiánál. Maga a megélt történelem szubjektív lenyomata, egy olyan interpretáció, amely képes megbetegíteni a lelket. 

Fotó: Révész Róbert


Tér12 Kulturális Egyesület: Solymos Tamás: Nélküled

monodráma egy felvonásban

Szereplők:

Bandi: Béres Miklós

Fejbenromán: Domokos Zsolt

Az eredeti szöveget színpadra alkalmazta: Béres Miklós, Domokos Zsolt, Hodászi Ádám és Viktor Balázs

Dramaturg: Hodászi Ádám

Rendező: Viktor Balázs



A cikk szerzője: Benczur Kata


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Gengszterek

Maffia sztepp Mindig felüdülés egy kuriózummal találkozni a Szegedi Nemzeti Színház műsorában; valami olyannal, ami más, mint a többi előadá...