2022. 10. 02.

Dybbuk - Freeszfe Egyesület

Két világ közt ragadva

Különleges előadás részese lehettem a Régi Zsinagóga őszi programjainak egyikén. A Freeszfe Egyesület produkciója érkezett Szegedre, melynek során egy színpadon ritkán játszott jiddis dráma elevenedett meg a fiatal színészhallgatók előadásában.

Fotó: Révész Róbert

Szauer Lilla - leendő dramaturg - jegyzi az előadást rendezőként, aki az eredeti, előadhatatlannak vélt drámaszövegben jelentős sűrítéseket és szerepösszevonásokat alkalmazva öt színésszel állította színpadra a jiddis Rómeó és Júliaként is emlegetett szerelmes történetet.

Fotó: Révész Róbert

A drámai konfliktust az okozza, hogy Leát apja mégsem Chanánnak szánja, hanem egy vagyonos kérőnek, így a fiatalok életükben nem lehetnek egymáséi. A fiú bánatában meghal, ám lelke a két világ között reked, Dybbukként - a zsidó mitológiában így nevezik a halottból élőbe költöző szellemet - volt menyasszonyába költözik. 

A színpadi megvalósítás - Chanán lelkéhez hasonlatosan - szintúgy két világ között reked. A darabból egy “szövegnehéz” előadás született, amely kevés színházi eszközt használ a mondanivaló vagy a linearitás kifejezésére. A meghúzott drámaszövegbe vendégszövegek is kerülnek, erősítve a színpadi megjelenítés darabosságát.

Fotó: Révész Róbert

A hangszerek kellékként való használatának köszönhetően játékosság szűrődik be a szöveg sorai közé, de a legfelemelőbb pillanatokat a Leát játszó Kovács Dorottya alakításában érhetjük tetten. Bravúrosan játssza végig az ívet a dacos nyughatatlanságtól, a nyafogáson át a kínkeserves szenvedésig. Öröm látni ilyen ösztönös és kirobbanó alakítást a színpadon.

Fotó: Révész Róbert

A szegedi Maszk Egyesület különös figyelmet szentel a fiataloknak, így már pályakezdőként megfordulnak városunkban olyan tehetségek, akikre a későbbiekben érdemes lesz figyelnünk. A Freeszfe Egyesület darabjainak befogadása esetében ezt egyfajta missziónak is tekinthetjük, mely vidéken is életben tartja azt az eszmeiséget, amely a modellváltás előtti Színház- és Filmművészeti Egyetemen folyó képzésre volt jellemző. 



Freeszfe Egyesület: Dybbuk
kabbalista játék
Szereplők:
Chanán / Niszán: Krasznai Vilmos
Lea / a Dybbuk: Kovács Dorottya
An-Ski: Liber Ágoston
Szender: Szabó Zola
Rabbi Aszriel: Szabó Tamás Bendegúz
Zene: Fekete Ádám, Szauer Lilla
További alkotók: Bús Benedek Álmos, Gaál Anna
Vendégszövegek: Tandori Dezső, Fekete Ádám, E. E. Cummings, Martin Buber
Osztályvezető tanárok: Kárpáti Péter, Fekete Ádám
An-Ski azonos című drámája nyomán írta és rendezte: Szauer Lilla






A cikk szerzője: Benczur Kata

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Gengszterek

Maffia sztepp Mindig felüdülés egy kuriózummal találkozni a Szegedi Nemzeti Színház műsorában; valami olyannal, ami más, mint a többi előadá...